Järvi-Pohjanmaan Perusturva

Järvi-Pohjanmaan perusturva

Suun terveyden edistäminen

 

Hampaiden reikiintyminen

Hammaspeikko, eli Streptococcus Mutans, on hampaiden reikiintymistä aiheuttava bakteeri, joka elää ruoassa olevan sokerin avulla. Sokeria sisältyy eri muodoissa lähes jokaiseen suupalaan. Sokeri muuttuu bakteerien vaikutuksesta hapoiksi, jotka liuottavat hampaan pintaa. Tätä kutsutaan happohyökkäykseksi.

Normaalisti sylki korjaa happojen aiheuttamat vauriot, mutta jos suussa on päivän aikana useampi kuin 5−6 happohyökkäystä, sylki ei ehdi korjata kaikkia hampaiden vaurioita ja hammas alkaa reikiintyä.

Hyvä suuhygienia sekä säännölliset ruokailukerrat vähentävät hampaiden reikiintymistä. Myös ksylitolipurukumi tai fluoritabletti on hyvä ottaa jokaisen aterian jälkeen, sillä se katkaisee happohyökkäyksen hoitaen hampaita (annostus valmistajan ohjeiden mukaan). Purukumi tai fluoritabletti ei kuitenkaan korvaa hampaiden harjausta ja lankausta.

 

Juomat

Paras janojuoma on vesi. Käytä ruokajuomana maitoa, piimää tai vettä. Vältä mehujen ja virvoitusjuomien käyttöä, sillä ne sisältävät piilosokeria ja ovat happamia. Myös light-juomat ovat haitallisia, koska ne happamuutensa vuoksi kuluttavat hammasta.

Energiajuomat aiheuttavat hampaiden reikiintymistä ja eroosiota, eikä niitä suositella lapsille. Energiajuomat lisäävät kofeiinin sietokykyä ja se on jo merkki riippuvuudesta.

Ravinto

Säännölliset ruoka-ajat sekä monipuolinen, pureskelua vaativa ruokavalio suojaavat hampaita reikiintymiseltä. Sokeria sisältävien ruoka-aineiden tiheään toistuvaa nauttimista on syytä välttää. Runsaasti sokeria sisältävät tuotteet ovat tarvittaessa hyvä korvata sokerittomilla tai vähän sokeria sisältävillä vastaavilla tuotteilla.

Ksylitoli

Ksylitoli pysäyttää happohyökkäyksen, lisää syljen eritystä, ehkäisee hampaiden reikiintymistä sekä vähentää plakin määrää ja sen tarttuvuutta hampaan pintaan. Ota ksylitolipurukumi jokaisen aterian ja välipalan jälkeen katkaisemaan happohyökkäys. Liiallisesta ksylitolin käytöstä voi tulla laksatiivisia vaikutuksia.

 

Fluorin käyttö

 • Käypä hoito -suosituksen mukaan alle 3-vuotiaille annostellaan kerran päivässä hammasharjalle sipaisu fluorihammastahnaa, jossa on 1 000–1 100 ppm fluoridia. Aiemmin tämän ikäisille suositeltiin enintään 500 ppm fluoridia sisältävän tahnan käyttöä kahdesti päivässä.
 • 3–5-vuotiaille suositellaan kahdesti päivässä lapsen pikkusormen kynnen kokoista nokaretta tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm.
 •  vuoden iästä alkaen suositus on kahdesti päivässä 0,5–2 cm:n kokoinen nokare tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 450 ppm.
 • Jos käyttöveden fluoridipitoisuus on yli 0,7 mg/l (0,7 ppm) mutta alle 1,5 mg/l, alle 6-vuotiaille suositellaan tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on enintään 500 ppm.
 • Fluorihammastahnan käyttöä ei suositella alle 6-vuotiaille, jos juomaveden fluoridipitoisuus on yli 1,5 mg/l.

 

 

Suun terveydenhoitoon liittyviä linkkejä:

Karies (hallinta)käypähoito

Parodontiitti Käypä hoito

Hammaslääkäriliiton Suunterveys sivut

Terveyskirjasto Suun terveys

 

 

 

Hampaiden hoito

 

Hampaiden pinnoille kasvaa jatkuvasti tahmeaa bakteeripeitettä eli plakkia, joka aiheuttaa reikiintymistä ja ientulehdusta. Jotta suu pysyisi terveenä ja raikkaana, hampaiden kaikki viisi pintaa täytyy puhdistaa säännöllisesti.

Hampaat harjataan kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnaa käyttäen ja lisäksi hammasvälit puhdistetaan hammastikulla, hammaslangalla tai hammasväliharjalla.

Sähköhammasharja on hyvä apuväline, jonka etuna on pieni ja pehmeä harjasosa. Käytä harjaa laitteen ohjeen mukaan ja harjaa järjestelmällisesti. Silloinkaan ei saa painaa liikaa.

Vältä kuitenkin kovaa "viilaavaa" harjausliikettä ikenen alueella, jotta ikenet eivät vetäytyisi. Ienvetäymä lisää vihlontaa, koska hampaan juurenpinta paljastuu. Lisäksi juuren paljastuminen lisää hampaan reikiintymisriskiä, koska juurenpinta on pehmeämpää kuin kiille.

Mikäli sinulla on jo ienvetäymiä, niin kokeile pehmeää harjaa. Jos lisäksi esiintyy kylmälle vihlomista kannattaa kokeilla vihlontaa vähentäviä hammastahnoja eri valmistajilta.

 

Hammasvälien puhdistus

Hammaslangalla saat koko hammasvälin puhtaaksi. Hammaslanka viedään ja otetaan pois hammasvälistä joko sormien välissä tai lankaimella "sahaavalla" liikkeellä. Mikäli hammasvälit tuntuvat liian tiukoilta, kannattaa kokeilla ohuempaa hammaslankaa.

Hammastikun tulee olla poikkileikkaukseltaan kolmikulmainen. Saatavilla on eripaksuisia tikkuja. Hammastikku kostutetaan vedellä ja viedään hampaiden väliin siten, että kolmion kanta painuu ientä vasten. Tikku työnnetään hampaiden väliin niin syvälle kuin se menee ja hampaiden pinnat hangataan puhtaaksi.

Hammasväliharjalla puhdistetaan tehokkaasti suuremmat välit.

 

 

Neuvolaikäisten hampaiden hoidon opas

Nuorten ja aikuisten hampaiden hoidon opas

 

 

 

 

Tupakointi ja nuuska

 

Tupakka värjää hampaat ja hammaspaikat. Lisäksi myös kieli ja ikenet voivat värjääntyä. Tupakointi heikentää maku- ja hajuaisteja ja aiheuttaa sen, että tupakoitsijan hengitys haisee. Tupakoitsijoilla on enemmän ientulehdusta, plakkia ja hammaskiveä kuin tupakoimattomilla.

 

Tupakointi peittää ientulehduksen oireita mm. heikentämällä suun limakalvon verenkiertoa, jolloin tulehdus on vaikeampi havaita sen etenemisestä huolimatta. Tupakoinnin lopettamisesta johtuva suun limakalvojen verenvuoto johtuu yleensä elimistön puolustuksen heräämisestä, ts. verenkierron paranemisesta myös suun limakalvojen alueille. Parempi verenkierto mahdollistaa elimistön puolustussolujen pääsyn alueille, missä on runsaasti plakkia ja hammaskiveä, mikä ilmenee ientulehduksena. Tulehtunut ien on hauraampaa ja vuotaa helpommin verta. Ainoa oikea hoitokeino välttää ientulehdusta on säännöllinen hampaiden harjaus ja lankaus sekä hammaskiven poisto.

 

Nuuska on huulen alla pidettävä tupakkatuote, jonka myyminen Suomessa on laitonta. Siitä saa 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin tupakasta. Lisäksi siinä on paljon kemiallisia aineita, jotka paksuntavat ja kovettavat limakalvoa.

 

Säännöllinen nuuskaaminen värjää limakalvot, hampaat ja hammaspaikat ruskehtaviksi. Pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa ientulehdusta ja pahanhajuista hengitystä. Nuuskan karkeat aineet kuluttavat hampaiden pintoja. Syljenerityksen lisääntyessä nuuskaaja tuntee tarvetta syljeskellä. Nuuskan käyttö erityisesti nuorella iällä lisää suuontelon, nielun ja nenän syöpää.

 

Opas nuorille

Tupakkariippuvuus ja tupakasta vieroitus Käypä hoito

 

 

Odottava perhe

 

Raskauden vaikutukset suuhun

Hormonaaliset muutokset vaikuttavat epäedullisesti syljen koostumukseen ja altistavat reikiintymiselle ja ienongelmille. Mahdollinen alkuraskauteen liittyvä oksentelu ja napostelun lisääntyminen rasittavat myös hampaita.

 

Tehostettu hampaiden hoito raskauden aikana on tärkeää

Hampaat tulee harjata kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla. Lisäksi hammasvälit    tulee puhdistaa päivittäin hammaslangalla, -tikulla tai väliharjalla.

 

Täysksylitolin säännöllinen käyttö vähentää bakteeripeitteen kasvua ja muuttaa sen helpommin irtoavaksi.

Miten estää kariesbakteerin tarttuminen vanhemmalta lapselle?

Lapsen syntyessä hänen suussaan ei vielä ole bakteeristoa. Vähitellen sinne alkaa muodostua kullekin ominainen bakteerikanta. Reikiintymiseen vaikuttaa mutans-streptokokki ja sen lapsi saa tartuntana yleensä vanhemmilta. Bakteeri tarttuu siten, että äidin bakteeripitoista sylkeä joutuu lapsen suuhun joko samalla lusikalla syötäessä, nuoltaessa samaa jäätelöannosta, haukattaessa samasta leivästä, hedelmästä jne. Myös äidin nuollessa lapsen maahan pudonneen tutin puhtaaksi, näitä bakteereita siirtyy äidin syljen välityksellä lapsen suuhun.

Äidin käyttämä ksylitolipurukumi estää bakteerien tarttumista äidin syljestä lapsen sylkeen. Purukumi ei tapa mutans-bakteereja, mutta se vaikeuttaa bakteerien elämistä lapsen suussa.

Anna lapsellesi hyvät hampaat!

Kutsu hammashoitolaan

 • tulee lapselle n. 1−2-vuotiaana.
 • suuhygienisti tai hammashoitoja tekee suun ja hampaiston terveystarkastuksen.
 • hampaiden reikiintymisen takana on hampaiden pinnalla elävä bakteeri, joka tekee sokerista happoja liuottaakseen kiillettä.

 

 

Raskausaika ja suun terveys

 

 

 

Ikääntyneen suun terveydenhoito

 

Yhä useampi suomalainen ikääntyy omat hampaat suussaan. Purennallisesti toimiva, tulehdukseton ja kivuton suu tuntuu hyvältä ja lisää elämänlaatua. Pureskelu helpottuu, ja on mahdollista syödä monipuolisesti. Tämä tukee hyvinvointia ja yleisterveyttä.

Säännöllinen hammaslääkärin tekemä suun ja hampaiden tutkimus ja tarpeen mukainen hoito ovat tärkeää myös ikäihmiselle. Hammaslääkärin ja muiden suun terveydenhuollon ammattilaisten antamat yksilölliset omahoito-ohjeet edistävät ikäihmisen suunterveyttä ja auttavat ikäihmistä toimivien omahoitotapojen hallinnassa.

 

Kuiva suu

Suun kuivuus on yleinen ongelma ihmisen ikääntyessä. Monet pitkäaikaissairauksiin välttämättömät lääkkeet ja jotkut sairaudet vähentävät syljen eritystä. Syljen suojavaikutuksen heikentyessä tai jopa kokonaan puuttuessa kasvaa sekä hampaiden reikiintymisen, että ien- ja suutulehdusten vaara.

 

Kuivan suun hoitokeinoja:

 • Ravinto: makeat ja happamat tuotteet kontrolliin, sokeripitoiset mehut ja pastillit kuivan suun kostuttajina pois
 • Suun kostutus: kostutus vedellä, ruokaöljyllä, ksylitolituotteilla sekä fluorituotteilla; kostuttavat geelit, imeskelytabletit, kostutussuihkeet, keinosylki, alkoholipitoisten suuvesien välttäminen
 • Syljen erityksen stimulaatio: pureskelua vaativan ravinnon suosiminen

 

Proteesien puhdistaminen

 • hammasproteesin kaikki pinnat harjataan huolellisesti päivittäin
 • harjaus tehdään proteesiharjalla ja haalealla vedellä
 • puhdistusaineena voi käyttää nestemäistä saippuaa tai proteesihammastahnaa (Dentu Creme), desinfiointitabletteja voi käyttää ajoittain proteesien puhdistamiseen
 • tavallinen hammastahna saattaa naarmuttaa proteesia
 • ruokailun jälkeen suu ja proteesi on hyvä huuhtoa vedellä, näin suun limakalvot ja proteesi puhdistuvat ruuan muruista
 • hammasproteesi otetaan yön ajaksi pois suusta ja säilytetään puhtaana sekä kuivana avonaisessa astiassa

 

Opas ikäihmisten parempaan suunhoitoon

 Päivitetty: 20.04.2020 07:07